3 & 5 Yaş Grubunda Bale Eğitimi
Bu yaş grubunun eğitimi 6 yaş ve üstü klasik bale öğrencilerininkinden çok farklıdır ve ayrı bir yaklaşım ve dikkat gerektirir. Bedenleri henüz çok küçük ve gelişimi henüz tamamlanmadığı için klasik baledeki yüksek disiplin anlayışını uygulayarak, çok ciddi bir fiziksel çalışmaya tabi tutmak mümkün değildir.
3 yaş grubu için haftada 1 gün 1 saat ve 4-5 yaş grubu haftada 2 gün 1’er saat olarak düzenlenmiş olan bale derslerimizde hedeflediğimiz gelişim ayrıntılı olarak alt paragrafta açıklanmıştır.
Derslerimizin içeriği çocuğu 4 yönden geliştirici niteliktedir.


1- FİZİKSEL GELİŞİM
3-5 yaş grubu öğrencilerinin, baş, göz, kol ve bacağı aynı anda uyumlu hareket ettirebilme yetisi kazanmaya başlamaları fiziksel gelişimleri açısından hedeflenen bedensel koordinasyon ve denge gelişiminin ilk göstergeleridir. Klasik bale zarafet sanatı olmakla beraber çok ciddi bir spordur; dolayısıyla derslerde yapılan egzersizler sonucu öğrencinin sırt kasları güçlendiği için duruşu çok daha dik, bacak ve ayakları kuvvetlendiği için de yürüyüşü daha dengeli ve kontrollü olmaya başlar. (bu nedenle taban düşüklüğü, düztabanlık, skolyoz/omurgada eğrilik gibi durumlarda doktorlar tedavi olarak baleyi önermektedir.) Kemik ve kas yapısının güçlenip uzaması sonucu başını bedenin üstünde zarafetle taşımaya başlayan çocukta yavaş yavaş balerin edası görülmeye başlar.
2- MÜZİKAL GELİŞİM
Klasik müzikteki temel ritimleri algılayarak ve tanıyarak dinleyen çocukta ritim duygusu yaşıtlarına göre daha çabuk gelişir. Özellikle küçük çocukların bale ders müziklerinin ritimleri daha sayılabilir, melodileri daha kılda kalabilir düzeyde olmalıdır; böylelikle müziği, kelime anlamıyla “dinlemeyi” ve doğru zamanlama ile “kullanmayı” öğrenen çocuk müzikle dans etmeyi algılamaya başlar.


3- TEATRAL GELİŞİM
Temel klasik bale adım ve figürleri temalı oyunlarla beden ve yüz mimikleri katılarak çocuğa fark ettirmeden öğretildiği için bir anlamda drama derslerine giriş niteliği taşır.
4- SOSYAL GELİŞİM
Klasik bale dersleri grup çalışması şeklindedir ve dans içinde de beraber hareket etmeyi gerektirir. Derslere düzenli gelen öğrencinin derste öğretmene dikkatini yönlendirme süresi ve arkadaşlarıyla uyumu artmaya başlar, dolayısıyla bir konuya dair konsantrasyonunda ciddi artış gözlemlenir.
